Logopedie bij volwassenen is gericht op verbetering van de communicatie. Bij langdurige heesheid, heesheid door stembandknobbels of stembandpoliep kan de logopedist uitkomst bieden. Daarnaast kan er een logopedische behandelindicatie zijn na een CVA (beroerte, hersenbloeding), bij halfzijdige of aangezichtsverlamming, slikproblemen na een operatie, ademhalingsproblemen (hyperventilatie). Maar ook bij ziektegerelateerde stem, ademhalings- of communicatieproblemen, zoals bij Parkinson.
In de spraakontwikkeling van het kind zijn articulatiefouten heel normaal. Bijvoorbeeld als een kind de klank 'k' nog niet kan uitspreken en deze vervangt voor een 't'(tijt i.p.v. kijk) of als woorden nog enige tijd slecht verstaanbaar worden uitgesproken. Er is altijd een punt waarop deze fouten verdwijnen. Als dat niet vanzelf gebeurt, kunt u bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling.
Lees meer.Keelklachten en stemklachten na een verkoudheid zijn doorgaans van voorbijgaande aard. Als ze blijven bestaan lang nadat de verkoudheid is verdwenen of keelklachten na intensief stemgebruik ontstaan, kunt u daar veel hinder van ondervinden. Er treedt een gevoel van vermoeidheid op en uw stem klinkt hees. Deze klachten kunnen wijzen op verkeerd stemgebruik. De KNO-arts kan onderzoek doen om een organische oorzaak, zoals stembandknobbels of een poliep, uit te sluiten. U kunt bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling
Lees meerBij pijnklachten tijdens het spreken, slikproblemen, brokgevoel in de keel en/of veelvuldig hoesten kan het noodzakelijk dat de spieren van de nek, hals en mondbodem in ontspanning worden gebracht. Dit doen we doormiddel van Manuele Larynx Facilitatie/Manipulatie (MLF). Met behulp van MLF kan de stem vrijer klinken, het slikken en ademen makkelijker gaan en het gevoel in de keel verbeteren. Naast het toepassen van MLF wordt er vaak ook gekeken naar de manier van stemgeven, houding en ademhalingstechniek om de klachten blijvend te verhelpen.
Lees meerIn samenwerking met tandartsen en orthodontisten worden zowel kinderen als volwassenen doorgestuurd naar de logopedist. Al vooraf aan, tijdens of op het einde van het beugeltraject wordt logopedische begeleiding ingezet in de vorm van OMFT, oro-myofunctionele therapie. Deze therapie richt zich op het verbeteren van het evenwicht van de spieren en de samenwerking daartussen in en rond het mondgebied. De lipspanning wordt verbeterd om zo een deel van de werking van de tong tegen de tanden weer tegen te gaan. Er wordt een juiste tongplaatsing aangeleerd en het slikproces wordt verbeterd door de juiste plaatsing van de tong. De druk van de lip- en tongspieren op de tanden is enorm en kan voor grote scheefstand en kaakafwijkingen zorgen.
Lees meer over OMFT.Bij hyperventilatie werken adem en lichamelijke activiteit niet goed samen. U ademt te snel of te diep waardoor de zuurgraad van het bloed verandert. De symptomen (duizelig, hartkloppingen, geen adem krijgen) worden meestal als zeer beangstigend ervaren. Vaak hangt hyperventilatie samen met spanningen. De logopedist kan een juiste ademhaling aanleren en ontspanningsoefeningen geven. Voor advies, onderzoek en behandeling bent u bij Logo Nova aan het juiste adres.
Lees meerAfasie is een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel in het talige gedeelte van de hersenen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA), maar kan ook ontstaan door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen. Door afasie ontstaan er problemen met het spreken, lezen en schrijven en dat geeft problemen in de communicatie. U kunt bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling
Lees meerDementie wordt veroorzaakt door een stoornis in de hersenen. Een veel voorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Kenmerkend voor dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds erger worden. Daarnaast kunnen er andere stoornissen optreden, zoals gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Taal- en/of spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van dementie voorkomen. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. U kunt voor advies, onderzoek en behandeling terecht bij Logo Nova.
Lees meerDe ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarbij bewegingsstoornissen optreden. De meest opvallende verschijnselen zijn beven (tremor), spierstijfheid en bewegingstraagheid. Daarnaast kan ook het spreken aangedaan zijn. Problemen met de coördinatie van de adem, de stem wordt zachter en door stijve gelaatsspieren verslechtert de uitspraak en wordt de mimiek minder duidelijk. Het spreken klinkt vaak monotoon en vlak. Het tempo van spreken wordt steeds hoger, waardoor de verstaanbaarheid ook minder wordt. Dit leidt tot problemen in de communicatie. Ook eten en drinken kunnen problemen opleveren. Kauwen wordt minder krachtig en de cliënt kan zich verslikken. De cliënt kan speeksel verliezen doordat de spieren zwakker worden. Logo Nova helpt u graag in uw zoektocht naar een gespecialiseerde logopedist.
Lees meerDe voedselverwerking met behulp van de mond, zoals het kauwen, kan een probleem zijn. Spierbewegingen bij het slikken kunnen trager worden uitgevoerd. De problemen kunnen verschillen per soort voeding. Oorzaak kan een verworven neurologische aandoening zijn (CVA), maar ook een operatie in het hoofd- en halsgebied kan slikstoornissen tot gevolg hebben. Men kan zich ernstig verslikken. U kunt bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling.
Lees meerMeestal is een aangezichtsverlamming aan een zijde, een halfzijdige verlamming. Het kan zijn dat het gezicht scheef staat, de mondhoek hangt, oog kan wijder zijn en de wang is slap. Het kan het spreken beïnvloeden. De verlamming kan ontstaan als restverschijnsel van een CVA, maar meestal ontstaat de verlamming door een virus en is deze tijdelijk van aard. De neuroloog kan u na onderzoek vertellen waardoor de verlamming komt. Wanneer te verwachten is dat de spieren zich nog zullen herstellen, kan de logopedist u oefeningen geven om de spieren te activeren. Voor advies, onderzoek en behandeling neemt u contact op met Logo Nova.
Lees meer