Logopedie is meer dan woordjes oefenen
Lees hier wat de logopedist voor u kan betekenen.
KINDEREN
De logopedist behandelt problemen in de taalontwikkeling. Maar ook als anderen en/of uzelf moeite hebben uw kind te verstaan (articulatie). Als uw kind een speen heeft of duimt en u wilt dit afleren. Uw kind kan wat extra ondersteuning gebruiken bij de letterkennis of auditieve voorwaarden of heeft lees- en spellingproblemen. Logopedie kan helpen bij stemklachten als langdurige heesheid. Kortom, logopedie is veel meer dan het oefenen van uitspraak of woordjes. Ontdek hier meer over logopedie.
Spraak
In de spraakontwikkeling van het kind zijn articulatiefouten heel normaal. Bijvoorbeeld als een kind de klank 'k' nog niet kan uitspreken en deze vervangt voor een 't'(tijt i.p.v. kijk) of als woorden nog enige tijd slecht verstaanbaar worden uitgesproken. Er is altijd een punt waarop deze fouten verdwijnen. Als dat niet vanzelf gebeurt, kunt u bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Lees meer.
Taal
De taalontwikkeling begint al bij de geboorte. Baby’s horen klanken en er wordt tegen ze gesproken. Dat noemen we moedertaal. Bij ieder kind verloopt de ontwikkeling van de taal anders. Kinderen gaan eerst begrijpen, dan imiteren en zelf uitproberen. Het kan gebeuren dat uw kind later dan gemiddeld begint te praten. Dit kan invloed hebben op de totale ontwikkeling van uw kind. Als u twijfelt over de taalontwikkeling, kunt u bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Lees meer.
Gehoor
Een kind leert praten doordat hij klanken en woorden hoort en deze kan imiteren. Sommige kinderen horen vanaf de geboorte niet of nauwelijks. Ook kan uw kind tijdelijk minder horen. Het belemmert de ontwikkeling van het spreken. Daarnaast kan het zijn dat uw kind goed hoort, maar het gehoorde niet kan verwerken. Als u twijfels heeft over het gehoor van uw kind, kunt u bij Logo Nova terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Lees meer.
Afwijkend mondgedrag
Onder afwijkend mondgedrag verstaan we al het gedrag in het mondgebied dat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en waarmee de stand van de tanden, het gehemelte, lippen, tong en kaken kan worden beïnvloed. Denk hierbij aan speengebruik, duim- of vingerzuigen, mondademen, nagelbijten en liplikken. Het is gedrag dat kinderen zich eigen maken, waardoor de balans van de spieren verstoord wordt. Zie ook OMFT. Voor advies, onderzoek en behandeling kunt u terecht bij Logo Nova. Lees meer.
Lezen
Vanaf groep 2 kan uw kind moeite hebben met het leren van de letters en het uiteindelijk herkennen van woorden in groep 3. Kinderen blijven bijvoorbeeld spellend lezen of gaan radend lezen. De logopedist brengt de taalontwikkeling aangevuld met de auditieve voorwaarden (kunnen onderscheiden van klanken) in kaart. Bij kinderen met lees- en spellingproblemen hoeft geen sprake te zijn van dyslexie. Bij Logo Nova kunt u terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Lees meer.
Stem bij kinderen
Na een langdurige verkoudheid of flinke keelontsteking of door verkeerd stemgebruik of stemmisbruik kan er heesheid ontstaan. In het ergste geval ontstaan er stembandknobbeltjes die operatief verwijderd moeten worden. Bij Logo Nova kunt u terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Lees meer.
Sensorische informatie verwerking
Bij sommige kinderen verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnen komt niet zo vanzelfsprekend en soepel als het eigenlijk zou moeten. Ze kunnen sterk reageren op bepaalde zintuiglijke prikkels die wij nauwelijks waarnemen. Hierbij kan gedacht worden aan achtergrondgeluid, lichtsterkte, temperatuur of geur. Hier volgen een aantal voorbeelden van SI problemen die binnen Logo Nova Logopedie te behandelen zijn. Lees meer.
Oro-myofunctionele Therapie
In samenwerking met tandartsen en orthodontisten worden zowel kinderen als volwassenen doorgestuurd naar de logopedist. Al vooraf aan, tijdens of op het einde van het beugeltraject wordt logopedische begeleiding ingezet in de vorm van OMFT, oro-myofunctionele therapie. Deze therapie richt zich op het verbeteren van het evenwicht van de spieren en de samenwerking daartussen in en rond het mondgebied. De lipspanning wordt verbeterd om zo een deel van de werking van de tong tegen de tanden weer tegen te gaan. Er wordt een juiste tongplaatsing aangeleerd en het slikproces wordt verbeterd door de juiste plaatsing van de tong. De druk van de lip- en tongspieren op de tanden is enorm en kan voor grote scheefstand en kaakafwijkingen zorgen. Lees meer over OMFT. |